Examendocumenten

Kapper

Hier treft u alle relevante examendocumenten haarverzorging aan.

In het vakgebied kapper is er een basisopleiding (kapper) en een vervolgopleiding (allround kapper en salonmanager).

Een kappersopleiding bestaat uit 3 niveau's:
Een kapper, een allround kapper (medewerker kapsalon) en een salonmanager.

Een kapper, de assistent kapsalon werkt als uitvoerend beroepsbeoefenaar in een kappersbedrijf en is verantwoordelijk voor het maken van afspraken en het zelfstandig ontvangen van klanten.
Hij werkt zelfstandig onder begeleiding. Hij kan bij de uitvoering van het werk altijd een beroep doen op de leidinggevende. Hij ontvangt instructies van een begeleider of leidinggevende.

Een allround kapper, medewerker kapsalon, werkt zelfstandig als uitvoerend beroepsbeoefenaar in een kappersbedrijf en is verantwoordelijk voor het maken van afspraken en het zelfstandig ontvangen van klanten. Hij voert de werkzaamheden zelfstandig uit en is verantwoordelijk voor het juiste advies op basis van een passende analyse.

TCI verzorgt de examens die leiden tot MBO diplomering kapper of allround kapper. Dit kan alleen voor onderwijsinstellingen die hiertoe bevoegd zijn.

TCI verzorgt ook de examens die leiden tot vakdiplomering. Dit kan voor alle onderwijsinstellingen. Deze diploma's zijn niet erkend als MBO diploma en geven ook geen doorstroomrechten of recht op studiefinanciering.

Onderwijsinstellingen kunnen de examinering van de MBO opleiding uitbesteden aan TCI. Ook de organisatie en afname van de bijbehorende keuzedelen die de onderwijsinstelling aangeeft hoort hier bij.